STATE OF CALIFORMIA—HEALTH AND WELFARE AGENCY

DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES : il
744 P Street, Sacramentc, CA 9581k

January 8, 1982

ALL=COUNTY INFORMATION NOTICE I1-02-82

. TO:  ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS

SUBJECT: QUESTIONS AND_ANSWERS.ON RECENT FOOD STAMP CHANGES

'REFERENCE: -ACL 81-98 AND ACIN I-118-81

The above-referenced All-County Letter and All-County Information Notice
transmitted the draft reconmciliation regulations and information regarding
how the regulations changed or impacted the Food Stamp Program. Since
the transmittal of this information a number of guestions have been raised
by various counties regarding the regulations.  Attached you will find

a listing of the most commonly asked questions.
1f you have any further questions please contact your Food Stamp Program
Management Consultant. : o :

Singerely,

L}

KYLE}S. McKINSEY
Deputy Director
Welfare Program Operations

Attachment

cc:  CWDA

GEN 654a  (9/79)



ATTACHMENT

Household Concept .

1.

if a child lives in a tent on'his/her'parents' property'are they living

together7 More precxsely, how is "llve together" deflned7 (M S. 63~ 402 13).

__:For Food Stamp (FS) purposes, the determlnatlon that Chlld and parent llve
" together is'mot limited to sharlng the same’ domic1le, but malntaznlng the
" dependent . relatlonshlp between .child and parent.' A dependent relationship
Vfﬁ;can be. establlshed in either of two Ways.-.tr S e T

ZV(e)ffIf a Chlld and parenr r351de on the same parcel of 1and and ‘do" not_-

tjﬁllve in separate and dlstlnct 11v1ng quarters they are liv1ng togetber.
.t“Separate ‘and - dlstlﬂct 11v1ng quarters include: dlfferent buildlngs with
" self-contained. llVlng facilities), different units w1th1n the same -
':_bulldlng w1th self- contalned 11v1ng facllltles, and mobile homes that
V?h_are afflxed to’ the 1and.;g.,r,- SR AR R O

'rt(b)irlf_a ehlld or parent repeatedly uses the kltchen, bathroom or sleeplng

_-fuffacllltles of hls/her parent o1 Chlld they are: llVlng together. : o
f;-tRepeatedly using is deflned as a- majorlty of usage of any such type_
";fof fac1llty-:_,gg3. e : S SR

'-Arhousehold consrsts of an 1ne11g1b1e mother, her 12~year~old chlld her
_{'16*year~01d chlld w1th her own chlld, and: the mother '8, 19—year—old child
- with her own c¢hild. Under the new household éeflnltlon regulatrons how
"[-many FS households would there be? R T : S

ti}There is one FS household if they all purchase and prepare together o
(excludlng the 1uellg1ble mother), - There are three S households 1f

‘they ‘all purehase ‘and prepare. separetely (one household with. the

---12~yearwold one; household with- ‘the’ 16*year*old ‘and her. child and one
;:household with- the 19—year—old and her chlld) Whenever parents and
- "children live together the parents will assume parental control -over
o their minor. children whether the parents are eligible. for FS. beneflts
L Cor.mot. Slbllng relatlonships do not: necessarrly preclude separate
:ffhousehold partlcipation.;__ng___,_;_ BN . R

;Can a chlld be a 11ve~1n attendant for hls/her parent (who 1s under age 60)
'ﬂand thus be con51dered a nonhousehold member?-tﬂ_' o : .

: No, M S. 63 402 13 and .132 state that in no event shall separate household
"'status be granted to either ‘parents or thelr .children who llve together,
[:.ueless at least one parent is 60 years of age or older. s



Boarders

Section 63-402.32 contains a number of typographical errors and omissions.
This section is being revised and will read as follows in the final
regulations:

«32 Except for residents of a commercial boarding house, an individual
furnished both meals and lodging by the household, but paying com-—
pensation of less than a reasonable amount, will be considered a
member of the household which provides the meals and lodging. When
payments for the room are distinguishable from payments for the
meals, only the amount paid for meals will be evaluated to deter-
mine if reasonable compensation is being paid for meals. The
reasonable monthly payment for meals shall be paid in cash. When
payments for the room are indistinguishable from payments for the
meals, the amount to be considered as payment for the meals will
be: (a) the total payment, if the total payment is equal to, or
less than the monthly coupon allotment at zero net income for the
appropriate number of boarders as specified in the Tables of Coupon
Issuance, Handbook Section 63-1101, or (b) that portion of the total
payment that is equal to the monthly coupon allotment at zero net
income for the appropriate number of boarders as specified in the
Tables of Coupon Issuance, Handbook Section 63~1101.

Strikers

b If an applicant states that he/she is no longer oun strike and the EW has
reason to believe that this is questionable information (63-300.52), what
type of verification can the applicant provide to show that he/she is no

longer on strike?

Acceptable verification of an applicant’s statement would include the
applicant’s termination notice from the job he/she is striking at or the
applicant’s letter of resignationm from that job.

5. When determining a strikers eligibility one day prior to the strike
action and on the date of application, exactly what circumstances must
be considered in making these determinations? '

In determining if a household was eligible for benefits one day prior
to the strike action the following eligibility factors must be considered:

a) hougehold composition and size

b) citizenship and alien status

e) student status

d) voluntary quit provisions of work registration
g) resources

f) income

4



3

Residency is not a factor because the applicant is assumed to have been
llVlng in a F5 project area.' Work registration would not be an issue -

. beécause it is part of the ‘application process and would not be completed

unless the client had actually applied for FS.. And, flnally, Social

o'SeCurlty numbers are not a factor as clients. have 90 days follow1ng the
' ‘determination of thelr ellglblllty to verlfy thelr Soc1a1 Securlty
_number.-_e_f S o .. : y ; :

' On the date of appllcatlon a normal ellglblllty determlnatlon 13 made f
'-except that income from the struck source will also be counted

Monthly Income Test

6.

.If a household recelves beneflts under Tltle 1T of the Soc1al Securlty
Actand the entitled wage earner is ‘mnot a household member does the
”ellglblllty Worker apply a Gross Monthly InCOme Test or Net Monthly

'“'Income Test7'3u-' T L

-

'efOnly persons certlfled by a doctor as unable to perform any work are
: 'ellgible for Tltle 11 benefits.: The dlsablllty must have lasted or
“.be expected to last at least 12 full ‘months. ‘The person ‘must also have

. worked: five out of the. last ten years contrlbutlng to. the ‘Social ‘Security -

_ 7Adm1nlstrat10n.; A,dlsabled person s spouse and minor chxldren may also.
'x;recelve Tltle II beneflts off the dlsabled person ) account number._;.-

If the dlsabled person is not llvlng thh the household and someone else

.'1n ‘the household is also’ receiving Title’ 1T benefits based on ‘the disabled-
-jiperson 8 ellglblllty, the household 13 subject to the Net Monthly Income
'-.Test. (M S 63 503 322) B ST o ‘ R

'””;The thlrd llne in- Sectlon 63 503 311 and the second llne 1n Section
'63m503 322 should both be rev1sed to read : - :

._o]...dlsablllty or bllndness PaymentS...Jf”

o rather tban "dLsabxllty and bllndness payments

e, Inltlal Appllcatlonff

e

_if an appllcatlon for expedlted serv1ce Wlth postponed verlflcatlon is
'-recelved after the 15th of the month and the . requested verlflcatlon is

not ‘brought’ in within 30 days would the rec1p1ent 8 next appllcatlon be:

Can 1n1tlal appllcatlon? .'_j;_:

If recxplent ‘has not prov1ded the requested verlflcation w1th1n 30 days
from the date of appl;catlon the rec1p;ent s_eertlf;catlon_perlod_ls



One—Month Certifications

4

terminated effective the end of the first month of certification. (No
notice is required to be sent, per 63-504.242.1.) If the recipient
applies for FS within a one-month period from the termination effective
date the application would not be an initial application and benefits
would not be prorated. If there was more than a one-month period between
the termination effective date and the date ancother application is filed,
the application is an initial application and benefits would be prorated

{see 63-503.11).

9.

Can a nonexpedited service household be certified for one month only or
must they be certified for two months if they are certified after the
fifteenth of the month? '

Under Section 63-504.131 and .133 a normal process household can be
certified for one month if circumstances warrant it. This should not be
confused with Section 63-503.14, where households with postponed verifica-
tion which apply before the fifteenth of the month shall be certified

for one month only and households which apply after the fifteenth shall

be certified for the month of application and the subsequent month.

The following interpretation is not addressed in the new regulatioms but
is being included in this package because it represents a change in FS
policy. ' .

Establishing Separate Household Status

10.

If a person applies for FS and states that hef/she is currently purchasing
and preparing with another household due to fipancial reasons, but that
as soon as he/she receives a FS allotment he/she intends to purchase and
prepare separately from the other household members is the applicant
eligible for FS benefits?

If, on the date of application the applicant is not already purchasing
and preparing separately from the rest of the household, the applicant
is not eligible for FS benefits as a separate household. Intent to
purchase and prepare is not a factor in establishing separate household
status., '
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