
April 4, 2002 

ALL-COUNTY INFORMATION NOTICE NO. I 27-02 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
IHSS PROGRAM MANAGERS 

SUBJECT:  ASSEMBLY BILL 1682, CHAPTER 90, STATUTES OF 1999 (AB 1682) 
IMPLEMENTATION TIMELINE COMPLIANCE QUESTIONS RAISED BY 
COUNTIES 

In recent months counties have submitted a number of questions regarding the 
implementation requirements of AB 1682. The following information responds to those 
questions. 
Question 1. How is compliance with the AB 1682 deadline of January 1, 2003 
defined? 

Answer: A county is in compliance with AB 1682 if the following conditions are met on 
or before January 1, 2003: 

i. The county has created and convened the Advisory Committee required by
AB 1682.

ii. The County Board of Supervisors has "officially" made the decision as to
which option(s) the county will utilize to meet the employer/employee
relations functions described in AB 1682 taking into account the advice and
recommendations of the Advisory Committee.

iii. The county can act as, or has established and has operational, an employer
capable of fulfilling the requirements and functions set forth in Chapter 10 of
the Government Code §3500 et seq., (Meyers, Milias, Brown Act) and other
state and federal laws.

The three options available to a county in complying with the statute are County 
Employment (Homemaker Mode), Contract Mode and Individual Provider Mode.  A 
county may elect to use mixed modes of service consisting of any combination of the 
three available modes. 

If a county chooses to offer the Individual Provider mode, the county can meet the AB 
1682 "employer" requirements by serving in that capacity itself, creating a Public 
Authority (PA) or contracting with a Non-Profit Consortium.



Question 2. Does the Board of Supervisors' adoption of the ordinance 
establishing a PA by January 1, 2003 meet the AB 1682 requirement that the 
Board designate an "employer"1 by that date? 

Answer: If a county chooses the PA option to meet the requirements of AB 1682, 
merely having the ordinance adopted by the county board of supervisors that creates 
the public authority is not sufficient to comply with AB 1682. 

Question 3. To be in compliance with AB 1682, what, in addition to adopting 
the ordinance, does a PA county have to have accomplished by January 1, 2003, 
that is, what legal infrastructure must be in place? 

Answer: For compliance with AB 1682 a PA must be: 
i. Established by the local ordinance.
ii. Have the necessary agreement with the county fully executed.
iii. Be staffed and operational to the extent that it can carry out the employer's 

responsibilities under the employer-employee relations statutes cited in the 
bill.

Question 4. Does the California Department of Social Services or (the 
Department) have a time-line expectation and specific products for full 
implementation once the PA ordinance is passed, and the PA is created? 

Answer: The Department is evaluating the need for regulations regarding the 
implementation time frame(s) for PAs.  At the present time, there are no established 
standards in this area.  Since the county is contracting with the PA, it is the county's 
responsibility to ensure that the county's interagency agreement with the PA establishes 
explicit contractual requirements for the PA to fully implement the PA's statutory 
responsibilities to deliver services to recipients and providers.  The county has a 
responsibility in executing its agreement with the PA to exercise due diligence to ensure 
that those services become available in accordance with a reasonable work plan and 
timeline established in the agreement. 
Pursuant to our existing regulations governing public authorities, there are minimum 
requirements the PA must meet.  The services that a PA must provide are listed in the 
Manual of Policy and Procedures (MPP) at 30-767.23. It should be noted those same 
requirements apply to. an NPC.  One of the minimum requirements is to "Provide 
registry services to recipients... "MPP 30-767.231.  A PA cannot be in compliance with 
the requirements of AB 1682 or even the prior existing statutes if it does not establish a 
functional registry. 

1 ''Employer" for purposes of this ACIN is the term designating the employer that meets the requirement of 
AB 1682 as articulated in W&I Code 12302.25. (a) On or before January 1, 2003, each county shall act 
as, or establish, an employer for in-home supportive service providers under Section 12302.2 for the 
purposes of Chapter 10 (commencing with Section 3500) of Division 4 of Title1 of the Government Code 
and other applicable state or federal laws. 

2



Question 5. What is the allowed time limit for establishing an 
Employer/Employee Relations Policy following adoption of the ordinance creating 
the PA? 

Answer: There is no express statutory requirement that an employer, under 
Government Code §3500 et seq., have a written Employer/Employee Relations Policy. 
Hence, there is no timeline requirement. 
Government Code §3507 allows a public employer to establish reasonable rules and 
regulations for administering, employer-employee relations, but only after consultation in 
good faith with representatives of an employee organization. 

Question 6. As a matter of practical application, if a county intends to 
establish a fully functional PA, and passes such an ordinance, but can't fulfill the 
employer function required by AB 1682 through the  PA by January 1, 2003, must 
the county "act as" the "employer" in the interim? If the county takes no action is 
it automatically defaulted to act as the "employer"? 

Answer: A county does not become the AB 1682 "employer" by operation of law if it 
has not established its AB 1682 "employer'' by January 1, 2003. The statute requires 
that counties act as or establish an "employer" on or before that date. If a county fails to 
do one or the other it will be out of compliance with the statute, and to that extent, it will 
be in violation of the law. Accordingly, a county may, but is not legally required to, "act 
as" the "employer" for purposes of compliance with AB 1682 until a PA created by a 
county becomes fully functional. 

Question 7. Can a county change its mode(s) of service and, consequently, its 
means of complying with AB 1682 after implementing its initial approach to AB 
1682 compliance? 

Answer: There is no statutory prohibition against a county changing its IHSS mode(s) 
of service or changing methods of service delivery.  Similarly, there is no legal bar to a 
county changing its method for complying with AB 1682.  However, the County's 
Advisory Committee must be consulted as required by Welfare and Institutions Code 
(W&I Code) §12302.25 as to the modes and methods of service delivery before any 
changes are made. 
If you have any questions regarding this letter, please contact Alan Stolmack, Chief, 
Adult Programs Branch at (916) 229-4582. 

Sincerely, 

Original Document ' 
Signed By 

DONNA L. MANDELSTAM 
Deputy Director 
Disability and Adult Programs Division 

3


	ALL-COUNTY INFORMATION NOTICE NO. I 27-02
	SUBJECT:  ASSEMBLY BILL 1682, CHAPTER 90, STATUTES OF 1999 (AB 1682) IMPLEMENTATION TIMELINE COMPLIANCE QUESTIONS RAISED BY COUNTIES
	Question 1. How is compliance with the AB 1682 deadline of January 1, 2003 defined?
	Question 2. Does the Board of Supervisors' adoption of the ordinance establishing a PA by January 1, 2003 meet the AB 1682 requirement that the Board designate an "employer"1 by that date?
	Question 3. To be in compliance with AB 1682, what, in addition to adopting the ordinance, does a PA county have to have accomplished by January 1, 2003, that is, what legal infrastructure must be in place?
	Question 4. Does the California Department of Social Services or (the Department) have a time-line expectation and specific products for full implementation once the PA ordinance is passed, and the PA is created?
	Question 5. What is the allowed time limit for establishing an Employer/Employee Relations Policy following adoption of the ordinance creating the PA?
	Question 6. As a matter of practical application, if a county intends to establish a fully functional PA, and passes such an ordinance, but can't fulfill the employer function required by AB 1682 through the  PA by January 1, 2003, must the county "ac...
	Question 7. Can a county change its mode(s) of service and, consequently, its means of complying with AB 1682 after implementing its initial approach to AB 1682 compliance?





