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SUBJECT: FOOD STAMP QUESTIONS AND ANSWERS 

The purpose of this All-County Information Notice is to provide counties with answers to 
questions regarding Food Stamp Program policy. These questions were submitted by the 
County Welfare Directors Association’s Technical Review Team (TRT) and the answers 
submitted to TRT for review and comments before being finalized by the Food Stamp 
Bureau. As requested by TRT county representatives, questions and answers (Q&As) are 
separated and categorized for ease of reference. 

If you have any questions regarding the enclosed Q&As, please contact the policy analyst 
assigned that area of the regulations. 

Sincerely, 

Original document signed by 

GARY SWANSON, Chief 
Food Stamp Branch 



FOSTER CARE WRAPAROUND SERVICES PROGRAM 

QUESTION #1: 

Are children who participate in the “foster care wraparound services” program considered to 
be foster care children? How are these wraparound payments treated in the food stamp 
budget calculation? 

ANSWER: 

The “foster care wraparound services” program is a program created to permit children who 
ordinarily would be placed in foster homes or group homes to remain in their own homes. 
Children who participate in the “foster care wraparound services” program would not be 
considered foster care children, even though foster care program funds are used to provide 
services to these children. Services provided to such families are excluded as income 
under MPP 63-502.2. Also, in instances where the county makes payments to a vendor or a 
third party on behalf of the household for an expense, such a vendor payment would be 
excluded as income under this same section. However, any cash paid directly to the food 
stamp household would be treated as income, as specified in MPP 63-502.1. 



SELF-EMPLOYMENT INCOME 

QUESTION #1: 

Food stamp manual sections 63-502.132, 63-502.143, 63-503.422, and FSQUADS 502.3-
10 require some clarification regarding self-employment income. The first issue involves 
whether to consider 20 hours management per week in determining whether room rental is 
earned or unearned income. The next one involves what you allow as the cost of doing 
business and/or shelter expenses. 

Scenario #1: 

An applicant applies for food stamps for herself as a one-person household. She owns her 
own home and rents out three of the home’s four bedrooms. One bedroom is occupied by a 
couple and the other two bedrooms by single roommates. Everyone has equal access to 
the three common rooms. No meals are provided. Each person purchases and prepares 
his or her own meals. 

What percentage of the applicant’s mortgage, interest, taxes, and insurance should be 
allowed as the “cost of doing business?” Would the income on the rentals be considered 
earned or unearned? The applicant is not engaged 20 hours per week in managing the 
property. For this example, let’s say she rents each room for $200 per month and her shelter 
costs total $1000 per month ($800 interest, taxes, and insurance and $200 principal). 

Scenario #2: 

The applicant is self-employed as an acupuncturist and works out of her residence. She is 
renting a house and shares rent with a roommate. She claims part of her share of the rent 
and utilities as business expenses. 

Can these business expenses be allowed, as well as her full share of rent and utilities as a 
shelter deduction? 

ANSWER: 

Scenario #1: 

Because room rental is considered self-employment, income received from room rental 
would be treated as earned income in the food stamp budget as specified in MPP 
63-502.132(b).  The “20 hours a week management” provision does not apply to a room 
rental situation; it applies only to management of rental property [MPP 63-502.132(a)]. 



SELF-EMPLOYMENT INCOME (continued) 

In determining the cost of doing business, CWDs have the option to do the calculation either 
by the square footage of the home or by the number of rooms. 

By square footage: 

1)  Let’s assume the square footage of the home is 1000 square feet, of which 300 
square feet is rented out. Approximately 1/3 of cost would be allowed from the 
$600.00 (gross income of 3 x $200.00). 

2)  Cost per month (her housing* and utility costs) = $1000.00. Take 33% of $1,000 = 
$333.00. 

3)  Net self-employment income ($600.00 - $333.00) = $267.00. 
4)  Or, allow the 40% standard deduction, instead of calculating actual expenses as in 

steps 1-3, if the household chooses this option. 
5)  Then, allow the 20% earned income deduction and other deductions, as necessary, 

after determining the net self-employment income in steps 1-3 or step 4. 

By number of rooms: 

1)  7 rooms and 3 are rented out. 
2)  Percentage of cost is 3/7 = .43. 
3)  Cost per month (her housing* and utility costs) = $1000.00. Take 43% of $1,000 = 

$430.00. 
4)  Net self-employment income ($600 gross income - $430.00) = $170.00. 
5)  Or, allow the 40% standard deduction, instead of calculating actual expenses as in 

steps 1-4, if the household chooses this option. 
6)  Then, allow the 20% earned income deduction and other deductions, as necessary, 

after determining the net self-employment income in steps 1-4 or step 5. 

*Housing costs include: mortgage, interest, taxes, and insurance 

Please note that the three common rooms will not be considered in this calculation, 
as the owner of the home is not charging roommates for the usage of these rooms. 

Scenario #2: 

She cannot claim a portion of her share of rent and utilities as business expenses, as well as 
claiming her full share of rent and utilities as a shelter deduction. However, she can claim 
part of her share of rent and utilities as business expenses, and the remainder would be 
allowed as a shelter deduction. The methods described in scenario #1 can be used to 
determine her net self-employment income. 



HOMELESS CLIENTS 

QUESTION #1: 

Can a homeless client receive food stamps if they are in a shelter that provides three meals 
a day? 

ANSWER: 

Yes, the client is still eligible to participate in the food stamp program. According to MPP 
63-503.6, a homeless client shall be permitted to use their food stamp benefits to purchase 
prepared meals from meal providers who have been authorized by Food and Nutrition 
Service (FNS) to accept food stamp coupons at the shelter. A meal provider for the 
homeless is defined as a nonprofit organization, either public or private, which feeds 
homeless persons, e.g., soup kitchen, or shelter. 



SECTION 8 HOUSING 

QUESTION #1: 

A client is approved for Section 8 housing, but did not report this change to the CWD. Due 
to being approved for Section 8, the client’s rent went from $298 to $117, with HUD paying 
$181. However, there was no change in residence. CWD was budgeting the client $298, 
because the client did not report the rent change. The unreported income is $181. Should 
client report change in rent/housing (Section 8) if no actual move occurred? 

ANSWER: 

Though the client did not move, and the income paid to a vendor is excluded income, it was 
still the client’s responsibility to report the change when she was approved for Section 8 
housing. As stated in section MPP 63-505.41(a), monthly reporting households shall report 
and provide verification of “the source of excluded income when first reported and when 
there is a change.” The client should have reported her Section 8 approval. Under these 
circumstances, because the client did not report the change, there is a client caused error. 



OVERISSUANCES 

BACKGROUND: 

63-801.112 states: “The CWD shall not take action on inadvertent household and 
administrative error claims for which more than three years have elapsed between the month 
the overissuance occurred and the month the CWD determined by computation that the 
overissuance occurred irrespective of the date the DFA 842 was complete.” 

63-801.311(b) states: “The CWD shall calculate the amount of the overissuance which 
occurred during the six years preceding the date the overissuance was discovered. The 
CWD shall not include in its calculations any amount of the overissuance which occurred in a 
month more than six years prior to the date the overissuance was discovered.” 

QUESTION #1a 

Is there a difference between establishing and calculating claims (for overissuances)? 

ANSWER: 

Yes. Claims for overissuances (OIs) are “established” by documenting the amount of and the 
reason for the OI and issuing a demand letter to the client. The date of the demand letter is 
the date that the claim is established [7 CFR 273.18(e)(3)(iii)]. Computing the amount of an 
overissuance does not constitute the establishment of an OI claim. Counties must compute 
the amount of the overissuance and issue the demand letter within the three-year timeframe.
 If the county does not compute the overissuance until the end of the three-year time period, a 
claim cannot be considered established against the household. 

QUESTION #1b: 

Why calculate back six years, but act within three? 

ANSWER: 

The “three years” is the timeframe for the occurrence, the computation, and to inform the 
household of the OI. This time frame is to ensure that timely action is taken on any OI. The 
“six years” timeframe applies in determining the total amount of the OI. The counties must go 
back six years in computing the amount of the OI claim against the household. A claim 
against the household is equal to the difference between the allotment amount the household 
received and the allotment amount the household should have received. 



OVERISSUANCES (continued) 

ANSWER #1b (continued) 

The six years allows the county to possibly collect on a larger amount of the OI. Once a claim 
is established, there is no time limit, with the exception of MPP 63-801.222 (administrative 
errors claims being recouped pursuant to Lomeli v. Saenz), on collection of overissuances. 

QUESTION #1c: 

What effect does this (calculating back six years) have on current Food Stamp Program 
case records retention requirements? 

ANSWER: 

Food Stamp Program case records retention requirements remain unchanged. 

QUESTION #1d: 

What is an example of calculating back six years, but acting within three? 

ANSWER: 

An overissuance occurred in December 2000. The county must establish a claim (compute 
the amount of the claim and issue a demand letter) for this overissuance within three years, 
which would be before December 2003. When the county computes the amount of this 
overissuance, it must go back six years to determine the total amount of the claim. Thus, if 
the county discovers and calculates the amount of this overissuance in December 2002, it 
would include in its calculations any amount which occurred during the six years preceding 
the December 2002 date, which would be back to December 1996. 




