
Reason for this Transmittal 
[ J State Law Change 
[X] Federal Law Change 
[ ] Court Order or Settlement 

Agreement 
[ Clarification Requested by 

One or More Counties 
[ ] Initiated by CDSS 

STATE Of CAUFORNIA-HEALTH AND W€Lf:ARE AGENCY 

DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES 
744 P 	Street, Sacramento, CA 95814 

March 21, I994 

ALL COUNTY LETTER NO. 94-26 

TO: ALL 	 COUNTY WELFARE DIRECTORS 

SUBJECT: 	 ADDITIONAL CIRCUMSTANCE FOR THE ALLOWANCE OF SEPARATE 
HOUSEHOLD STATUS RELATIVE TO MANUAL SECTIONS 63­
402.142(b) AND 63-402.145(b) 

This letter is to inform County Welfare Departments (CWDs) 
of a change in the Code of Federal Regulations (CFR) resulting 
from the Stewart B. McKinney Homeless Assistance Act. The Food 
and Nutrition Service (FNS) has mandated that the change be 
implemented effective April 1, 1994. 

Therefore, in order to comply with the change in federal 
regulations, the Department is instructing counties that the 
term "parent of a minor child(ren)" as used in Food Stamp 
Manual Section 63-402.142(b) no longer requires the natural, 
adopted, or stepchild to be a biological or legal parent of a 
minor child(ren). He/she has only to be exercising parental 
control of any child under 18 years of age. The other 
conditions as currently stated in these regulations remain 
intact. New regulations will be promulgated to reflect this 
change. 

NOTE: 	 Federal changes pursuant to the Mickey Leland Childhood 
Hunger Relief Act, included in the 1993 Omnibus 
Reconciliation Act (OBRAJ, will result in additional 

h1c<~aM.ll.<Egfegs~ to....t-i.• !3..,.f5~Q.L.tl:2:(bl effect!ve....Sep=t:~e=mb~e=r~.....~i-,­...---
1994. The requirement that the natural, adopted or 
stepchild be a parent of a minor child or exercising 
parental control of any child under 18 years of age to 
qualify for separate household status, will only pertain 
to a natural, adopted or stepchild(ren) age 21 or under 
who is not married,£!:: if married not living with his/her 
spouse. If age 22 or over, or married and living with 
his/her spouse, the only requirement is that the natural 
adopted or stepchild be purchasing and preparing food 
separately from his/her parents. Furthermore, the 
requirement that a six month certification period be 
established will be removed. New regulations will be 
promulgated to effect these changes.  
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Similarly, in order to comply with the change in federal 
regulations, the Department is instructing counties that the 
term "parent of a minor child(ren)" as used in Food Stamp 
Manual Section 63-402.145(b) no longer requires a sibling to be 
a biological or legal parent of a minor child(ren). He/she has 
only to be exercising parental control of any child under 18 
years of age. The other conditions as currently stated in the 
regulations remain intact. Regulations will be promulgated to 
affect the change initiated by this All County Letter. 

NOTE: 	 Federal changes pursuant to the Mickey Leland Childhood 
Hunger Relief Act, included in the 1993 Omnibus 
Reconciliation Act (OBRA), will result in additional 
changes to M.S. 63-402.145(b) effective September 1, 
1994. The requirement that a sibling (natural, adopted, 
half-or step) be a parent of a minor child or exercising 
parental control of any child(ren) under 18 years of age 
to qualify for separate household status will be 
eliminated. Siblings who live together will qualify as 
separate households as long as they purchase and prepare 
food separately, unless a sibling is under the parental 
control of another sibling. Furthermore, the requirement 
that a six month certification period be established will 
be removed. New regulations will be promulgated to this 
effect. 

CWDs shall implement this new provision effective April 1, 
1994 for households newly applying for Food Stamps on or after 
that date. For continuing cases this change shall be 
implemented at recertification, when the household requests a 
review of its case, or when the CWD becomes aware that a review 
is needed, whichever comes first. To the extent that the 
provision results in restored benefits for affected households, 
such benefits shall be provided back to the effective date of 
the provision, April 1, 1994, or the date of the household's 
initial application, whichever occurs later. 

If you have any questions, please contact Leo Zofrea, Food 
Stamp Program Bureau 

at ('16(~✓("A 
MICHAEL C. GENEST 
Deputy Director 
Welfare Programs Division 
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