
 
 
 
 
 
 

 

 

   
 
 
 
October 16, 2013 
 
 
ALL COUNTY LETTER NO. 13-82 
 
 
TO:    ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
   ALL COUNTY CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
   ALL CALFRESH COORDINATORS 
   ALL COUNTY WELFARE-TO-WORK COORDINATORS 
   ALL COUNTY CONSORTIUM PROJECT MANAGERS 
   ALL COUNTY CHILD WELFARE SERVICES PROGRAM MANAGERS 
   ALL COUNTY PROBATION OFFICERS 
    
 
SUBJECT:   CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 
   KIDS (CalWORKs):  EXTENDING BENEFITS TO NON-MINOR  
   DEPENDENTS - QUESTIONS AND ANSWERS (PART TWO) 
 
 
REFERENCE: ASSEMBLY BILL 12 (CHAPTER 559, STATUTES OF 2010); 
   SENATE BILL 1013 (CHAPTER 35, STATUTES OF 2012);   
   WELFARE AND INSTITUTIONS CODE SECTIONS 11253,   
   11253.3, 11403, and 11454.5; ALL COUNTY INFORMATION  
   NOTICE I-40-11; ALL COUNTY LETTERS (ACL) NOS. 11-61,  

11-69, 11-78, 12-12, 12-27 and 12-43.  
    
Assembly Bill (AB) 12 (Chapter 559, Statutes of 2010) established a new category of 
youth, Non-Minor Dependents (NMDs), eligible to receive CalWORKs benefits.  Under 
AB 12, NMDs who meet at least one of the five AB 12 eligibility conditions, agree and 
adhere to the Mutual Agreement (SOC 162), and cooperate with the six-month review 
hearings/certification (see ACL 11-69) are eligible for extended CalWORKs benefits.   
 
In order to be eligible for extended CalWORKs, a youth must meet one of the five AB 12 
eligibility conditions, which include: 
  

(1)  Completing secondary education or a program leading to an equivalent  
 credential,  

(2)  Being enrolled at least half-time in an institution which provides post-   
 secondary or vocational education,  
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(3) Participating in a program or activity designed to promote or remove barriers 
to employment, 

(4) Being employed for at least 80 hours per month, or 
(5) Being incapable of doing any of the activities described in (1) to (4) due to a 

documented medical condition. 
 

ACL 12-27, dated June 12, 2012, transmitted the first set of CalWORKs NMD questions 
and answers. This letter transmits the second set of questions and answers initiated by 
County Welfare Departments regarding NMDs under the CalWORKs program. 

 
If you have any questions or need further information regarding this letter, please 
contact the appropriate program representative at the phone number designated below: 

 
CalWORKs Eligibility County Consultant (916) 654-1322 
Employment Bureau County Consultant (916) 654-2137 
CalFresh County Consultant (916) 651-8047 
Permanency Policy Bureau (916) 657-1858 or email at 

ab12@dss.ca.gov 
 

Sincerely, 
 

Original Document Signed By: 
 

TODD R. BLAND 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 

Attachment 

mailto:ab12@dss.ca.gov


 

 

Attachment  
CalWORKs NON-MINOR DEPENDENTS 

QUESTIONS AND ANSWERS 
 
Eligibility Requirements 
 
1.   If a non-minor dependent (NMD) leaves and re-enters foster care, is he/she 

still eligible for extended CalWORKs? 
 

Yes, the NMD may still be eligible for extended CalWORKs if the youth has met 
the re-entry requirements per All County Letter (ACL) 12-12, is placed with a 
relative, and is not eligible for federal foster care benefits. 
 
The re-entry requirements in ACL 12-12 include:   

 
1. Being between the ages of 18 and 21, 
2. Being under a foster care placement order on their 18th birthday, 
3. Agreeing to meet one or more of the five Assembly Bill (AB) 12 eligibility 

conditions, 
4. Having authority for placement (completing the Voluntary Re-entry  
    Agreement (SOC 163), followed by resumption of juvenile court  
    jurisdiction), and 

 

5. Being placed with an approved relative. 
 

A new eligibility determination for federal foster care funding is required if the 
foster care dependency was terminated.  Youth who re-enter foster care may be
federally eligible for  Extended Foster Care (EFC) benefits under a child-only 

eligibility determination.  The federal Title IV‐E eligibility is based solely on the 
youth’s income and assets at the time of re‐entry.  A NMD who previously 
received extended CalWORKs benefits would be eligible for state foster care 
benefits if found ineligible for Title IV-E benefits upon re-entry.  

  
 

 
 
 
 
 
2.  When a NMD re-enters EFC, what will be the beginning date of aid (BDA)?    

 
The BDA for extended CalWORKs is the day the NMD is placed with an 
approved caretaker relative, provided the youth and County Welfare Department 
(CWD) have signed a SOC 163, and provided all other eligibility criteria are met.  
The first month's benefits would be prorated as of the BDA. 
 

3. Is the NMD’s approved relative caregiver subject to reporting requirements  
for CalWORKs?  What action would be required by the relative caregiver if 
the NMD moves out of the caregiver’s home (approved placement) since 
conditions of EFC require the NMD to live in an approved and supervised 
placement? 
 
The relative caregiver is not subject to CalWORKs reporting requirements.  The  
child welfare worker or probation officer shall report changes in address or  
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eligibility to the CalWORKs eligibility worker (EW).  As the child welfare worker or 
probation officer participates in monthly meetings with the NMD, the child welfare 
worker or probation officer should always be aware of the NMD's 
location/address. 

 
4. Are NMDs eligible for extended CalWORKs during the time frame the 

caregiver is taking steps to become approved for foster care placement?  
For example, a youth turns age 18 and can no longer live with the caretaker 
relative.  The youth then moves in with another relative. 
 
No, the NMD is not eligible for extended CalWORKs while waiting for the 
caregiver to be approved for foster care placement.  As a condition of eligibility, 
the NMD must be placed with an approved relative. 
 
However, the NMD may be eligible for regular CalWORKs or EFC benefits in a 
Supervised Independent Living Placement (SILP) while living in the relative’s 
home and awaiting approval for placement.  Relative approval is not required in 
the regular CalWORKs program, and the youth may be eligible for CalWORKs if 
expected to graduate before his/her 19th birthday. 

 
5.   What happens if the NMD fails to comply with AB 12 program requirements,  

the NMD’s dependency case is subsequently terminated, and the NMD  
re-enters foster care a few months later with verification that he/she is back 
in school/work?  Are good cause situations recognized in these instances? 

 
This is anticipated to be a rare situation, as the child welfare worker or probation 
officer is required to work closely with the NMD to maintain eligibility.  If the NMD 
fails to comply with program requirements, and aid is subsequently terminated by 
the court, the NMD has the option to re-enter foster care at a later date, if eligible.  
Good cause would not be a consideration, because CalWORKs program rules do 
not apply to NMDs.    
 

Intraprogram Transfers 
 
6. If the NMD who is receiving extended CalWORKs leaves the home of a 

relative, could he/she qualify for a foster care payment by going into a 
different foster care placement setting, such as a SILP, etc.?  

 
Yes.  Non-federal foster youth placed with an approved relative receiving 
extended CalWORKs benefits are dependents and are considered in foster care, 
provided that court dependency was not terminated.  Therefore, they are eligible 
for all placement options.  However, the NMD should be placed in the least 
restrictive environment and provided with a continuum of care.   
 
If the NMD moves to a SILP, he/she can receive the basic foster care rate.  The 
NMD may be able to receive this payment directly, if appropriate.  This decision 
will need to be documented in the Transitional Independent Living Case Plan  
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(TILCP).  The BDA would be the first of the month following the month the SILP  
is approved, provided a 10-day Notice of Action has been sent to discontinue the 
NMD from CalWORKs.   

 
Payments 
 
7. Can a CWD issue the CalWORKs payment in a warrant, or is the CWD 

required to use Electronic Benefit Transfer (EBT)? 
 

If a NMD is unable to successfully use the EBT system, CWDs have the option of 
providing benefits through an alternative delivery method.  This may include the 
use of direct deposit or warrants, as specified in the Manual of Policies and 
Procedures (MPP) Sections 16-325.1 and 16-325.313(a).  Examples of barriers 
to successful use of EBT include, but are not limited to, remoteness or language 
barriers.  

 
8.   Can a NMD receive a CalWORKs payment and reside in a SILP at the same  
           time? 
 

No.  A NMD may not receive a CalWORKs payment and a foster care payment 
for a SILP at the same time.  A payment received for a SILP is a foster care 
payment, and the NMD cannot receive a foster care payment and a CalWORKs 
payment at the same time, as this is considered duplicate aid. 
 

9.   Can a NMD who is receiving state foster care funding move in with a 
relative and get an extended CalWORKs payment as well as the foster care 
payment? 
 
No.  A NMD may receive either the EFC payment or the extended CalWORKs 
payment, but not both.   

 
Income 
 
10. How is Transitional Housing Placement-Plus-Foster Care (THP+FC) treated 

in the CalWORKs program?  Is the THP+FC payment treated as unearned 
income?  Also, would just a portion of it be used against the budget or 
would all of the THP+FC monies be counted?  Would the monies in the 
Emancipation fund be countable as an asset? 

 
The THP+FC payment is a foster care payment.  The NMD may not receive a 
foster care payment and a CalWORKs payment at the same time. 

 
11.   If the NMD qualifies for Supplemental Security Income (SSI) or other Social 

Security benefits (survivor's benefits, or Social Security payments based 
on his/her parent's disability), how is the SSI/Social Security income used?   

 
 

3 



 

 

Under Section 202(d) of the Social Security Act, all Social Security benefits 
received by a child are supposed to end at age 18 unless the youth is a full-time 
high school student or disabled.  Benefits continue until the youth graduates, or  
until two months after reaching age 19, whichever comes first.  Benefits may 
continue after age 18 if the youth is considered disabled as an adult.  Social 
Security benefits continuing beyond age 18 will be counted as income against 
the NMD's extended CalWORKs grant (MPP Section 44-113.3). 
 
NMDs can receive both SSI and the extended CalWORKs benefit.  The SSI 
payment will be reduced by the amount of the CalWORKs benefit.  However, as 
the NMD remains in extended foster care, the NMD receives all the services, 
including case management, Independent Living Program (ILP), and court 
supervision, which all youth in extended care receive.   

 
12. If a NMD is living in a SILP and renting a room from a relative caregiver, 

how is the income that the NMD pays to the relative caregiver treated for  
purposes of determining the relative’s eligibility for CalWORKs (assuming  
that the relative is (1) needy; and (2) has other dependents in the home that 
make the relative eligible to receive CalWORKs)? 

 
 If the NMD lives in the home and pays his/her “portion of the rent” it is considered 

a partial item of need and is not counted as income against the caregiver’s 
CalWORKs grant per MPP Section 44-111.452.  If the NMD pays the entire rent 
amount for the home, the value of the rent would be considered income-in-kind 
per MPP Section 44-115 and deducted from the caregiver’s CalWORKs grant 
based on the income-in-kind value chart. 

 
13. A father that meets the requirements for EFC lives in an approved SILP 

with his girlfriend, their child in common, and the girlfriend’s parents.  The 
girlfriend applies for CalWORKs.  The father receives EFC benefits and also 
has earnings.   

 
Is the father required to be mandatorily included in the CalWORKs case?  If 
so, does this mean he is not eligible for EFC?  If not, is the EFC payment 
counted in the CalWORKs budget?  How are his earnings treated? 
 
Although the father is in the home of the applicant child, per MPP Section  
82-832.1(d), he is excluded from the AU by law, as he receives Aid to Families 
with Dependent Children – Foster Care (AFDC-FC).  

 
The father is not precluded from choosing to receive "regular" CalWORKs 
instead of EFC and may request to be aided with his girlfriend and their child and 
receive CalWORKs, if eligible.  If he chooses EFC, his EFC payment will not be 
counted in the CalWORKs budget of his girlfriend’s AU.  MPP Section 44-133.3 
states that net income received by children in foster care shall be considered 
income to the child (the father in this case).  Because the EFC payment is 
intended for the needs of the person receiving it, and that person is excluded  
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from the AU, it is not considered available to meet the needs of the AU and is 
therefore not counted as income when determining eligibility and grant amount 
for the AU.   

 
The NMD’s earnings would also not be counted when determining CalWORKs 
eligibility and grant amount for the girlfriend and child.  Per MPP Section  
44-133.51, the NMD's income is not counted, because he is the recipient of 
another aid program. 
 

14. A NMD in a SILP is pregnant and lives with the father of the unborn baby, 
but the couple is not married.  The NMD receives a foster care payment.  
The father has two children of his own from a previous relationship and 
receives CalWORKs, CalFresh, and Medi-Cal for himself and his two 
children.  When the child is born, will the child be required to be aided in 
the father's CalWORKs AU?  If the NMD receives an infant supplement 
when the child is born, will the infant supplement count as income in the 
father's CalWORKs budget? 

 
 The NMD's child is not considered to be in foster care and must be included 

in the father’s AU if deprivation exists.  Since both parents live in the home, the 
employment status of each parent must be determined.  If deprivation exists, 
the CalWORKs AU would be increased to a family of four, and the NMD may not 
receive an infant supplement for her child.  The NMD may receive an infant 
supplement only if her child is not receiving aid as part of the CalWORKs AU. 

 
 
 
 
 
 
CalFresh 
 
15.   A NMD is eligible for CalFresh benefits as a boarder, per ACL 11-78, and 

the household has opted to include the NMD in the caregiver’s household.  
In this situation, ACL 11-78 states that the NMD's needs are included in the 
determination of eligibility for CalFresh benefits, but do other CalFresh 
regulations apply for the NMD and the household to be eligible (income 
requirements, county residency, etc.)? 

  
 All standard CalFresh eligibility rules would apply to the household if the NMD is 

included as part of the eligible CalFresh household.  
 
Other 
 
16.   Do NMDs receiving extended CalWORKs qualify for special needs, such as 

Homeless Assistance, therapeutic diet, and pregnancy special need?   
 
With appropriate verification, NMDs who are receiving extended CalWORKs may 
receive special needs payments for pregnancy and recurring special needs.  The 
pregnancy special need payment shall begin with the month of request and will 
continue through the end of the month of the child’s birth.  Additional verification 
is required only if a pregnancy goes beyond the original estimated date of birth.   
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Recurring special needs must be substantiated at least annually and may be 
required more often considering the type of need and potential for change. 
 
NMDs receiving extended CalWORKs are in foster care and must be placed with 
an approved relative and, as such, would not meet the definition of being 
homeless and would not be eligible for Homeless Assistance payments.  NMDs 
facing homelessness should contact their child welfare worker or probation 
officer for other available housing options.   

 
17.   Will an overpayment (OP) be assessed for NMDs receiving extended 

CalWORKs benefits that exceed the amount to which they are entitled?   
 

This is anticipated to be a rare situation, as the child welfare worker or probation 
officer is required to work closely with the NMD to ensure that he/she remains 
eligible for extended CalWORKs benefits.  Overpayments are also unlikely to 
occur, given that work requirements and CalWORKs rules do not apply to NMDs.  
Although an OP could occur due to court delays or late filing of paperwork, 
CWDs are encouraged to compromise these OPs in accordance with regulations 
at MPP Section 44-352.46. 

 
As a reminder, the SOC 161 (Six-Month Certification) must be provided to the 
CalWORKs EW by the end of the first month of the next six-month certification 
period to avoid a disruption of benefits. 
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