
June 17, 2013 

ALL COUNTY LETTER NO. 13-49 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
ALL COUNTY WELFARE TO WORK COORDINATORS 
ALL COUNTY CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
ALL COUNTY REFUGEE COORDINATORS 
ALL COUNTY CAL-LEARN COORDINATORS 
ALL COUNTY CALFRESH SPECIALISTS 
ALL CONSORTIA REPRESENTATIVES 
ALL TRIBAL TANF ADMINISTRATORS 

SUBJECT: QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING THE RESTORATION OF 
THE CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 
KIDS (CalWORKs) CAL-LEARN PROGRAM  

REFERENCES: ALL COUNTY LETTER (ACL) 12-60, SENATE BILL (SB) 1041 
(CHAPTER 47, STATUTES OF 2012), SB 72 (CHAPTER 8, STATUTES 
OF 2011) 

The purpose of this letter is to provide answers to questions received by the California 
Department of Social Services (CDSS) Employment Bureau from counties regarding the 
restoration of the Cal-Learn program. 

If you have any program policy questions regarding the information in this letter, please contact 
your CDSS Employment Bureau county consultant at (916) 654-2137. 

Sincerely, 

Original Document Signed By: 

Todd R. Bland 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 
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Attachment                    

QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING THE CAL-LEARN PROGRAM 

Question 1:  ACL 12-60 states that counties must fully restore their Cal-Learn 
programs by April 1, 2013.  What does “fully restore” mean? 

CDSS Response:  To “fully restore” a county Cal-Learn program means to have all 
case management resources available to new Cal-Learn teens, and that all teens 
previously served under Welfare-to-Work (WTW) have been scheduled to attend 
orientation appointments, or a determination has been made that a new Cal-Learn plan 
is not needed for that teen, as described in ACL 12-60. 

Question 2:  If a county does not contract with the Adolescent Family Life 
Program (AFLP) for Cal-Learn case management, what standards must be met? 

CDSS Response:  Case management for the Cal-Learn program must meet the 
standards set by AFLP.  The listed standards include clarification for Cal-Learn case 
managers where appropriate, and are located at 
(http://www.cdph.ca.gov/programs/aflp/Pages/default.aspx). 

The standards include: 

Systems of Care 

Program Administration and Management 

Network Coordination 

Outreach and Case Finding 

Intake 

Initial Client Assessment 

Individual Service Plan 

Case Management 

Monitoring and Evaluation (both client level and systems of care) 

Many local AFLP agencies also provide Cal-Learn case management services in order 
to create a seamless system of care to the highest risk eligible teens in the area.  If 
counties are unable to contract with AFLP for case management, CDSS encourages 
counties to coordinate with local AFLP providers.  This coordination is essential to 
ensure a smooth transition for any teen moving between programs and to avoid 
duplication of services between agencies.  To avoid duplication of services, participation 
in AFLP and Cal-Learn at the same time is not allowed.  Providers must coordinate 
services to maximize available resources.  A directory of local AFLP providers can be 
found at: http://www.cdph.ca.gov/programs/aflp/Pages/AFLPCoordinatorDirectory.aspx.  

Counties with exceptional examples of coordination with local AFLP providers are 
encouraged to submit best practices to the CalWORKs Best Practices website, located 
at http://www.cdss.ca.gov/calworks/PG1933.htm.  

http://www.cdph.ca.gov/programs/aflp/Pages/default.aspx
http://www.cdph.ca.gov/programs/aflp/Pages/AFLPCoordinatorDirectory.aspx
http://www.cdss.ca.gov/calworks/PG1933.htm


                 

QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING THE CAL-LEARN PROGRAM 

Question 3:  What is the maximum allowable caseload for Cal-Learn case 
managers when not contracting with AFLP?  

CDSS Response:  Manual of Policies and Procedures (MPP) Section 42-766.133 
states that Cal-Learn case management, when not contracted with AFLP, shall follow 
the AFLP case management standards.  The current standards require assignment of a 
case manager whose total monthly caseload does not exceed 50 teens.  This includes 
all teens on the caseload throughout the month consisting of open, closed, and new 
clients, and clients in other programs.  

Question 4:  Can Cal-Learn teens qualify for an exemption from participation due 
to having a child in the home between zero and 23 months of age? 

CDSS Response:  No.  Cal-Learn teens are excluded from all WTW participation and 
thus not eligible for WTW exemptions.  Cal-Learn exemptions are described in MPP 
Section 42-763.2. 

Question 5:  Are counties required to submit a new Cal-Learn plan following the 
restoration of the Cal-Learn program if the county Cal-Learn program has not 
changed? 

CDSS Response:  No.  Counties are only required to submit amendments when there 
are substantive changes to the county Cal-Learn plans.  If the county restoration of Cal-
Learn occurred without substantive changes to the plan as it stood prior to the 
suspension, no amendments are required.  If a new plan is required, or if counties are 
unsure if one is required, please contact the Employment and Eligibility Branch at   
(916) 657-2128 for submission instructions.

An example of when a Cal-Learn plan amendment might be necessary is when a county 
does not contract with an AFLP provider following the restoration of Cal-Learn, if the 
county had previously contracted with AFLP for case management services.  As stated 
in MPP Section 42-766.133(b), a Cal-Learn plan must include justification for not 
contracting with AFLP for case management. 

Question 6: In a two-parent household where one parent is in Cal-Learn, what is 
the participation requirement of the WTW parent? 

CDSS Response:  As a two-parent assistance unit (AU), the parents are required to 
complete 35 hours a week.  The Cal-Learn parent receives an exclusion from 
CalWORKs participation and cannot be required to participate in any CalWORKs 
activities.  However, hours spent in Cal-Learn activities may be counted when totaling 



              

QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING THE CAL-LEARN PROGRAM 

the AU’s hours of participation.  The Cal-Learn parent’s participation towards the AU’s 
35-hour requirement would be counted as the actual hours participating, if available. 
The other parent must meet any remaining required hours of participation, and is 
subject to all CalWORKs and WTW requirements.

Question 7: Can a Cal-Learn teen receive both the $100 satisfactory progress 
bonus and the $500 graduation bonus if he or she graduates after a report card is 
turned in? 

CDSS Response: No.  As stated in MPP Section 42-766.631(b), a $100 bonus shall 
not be issued in the same report card period when a teen receives a $500 graduation 
bonus.  If the teen would qualify for both bonuses in the same period, he or she would 
only receive the $500 graduation bonus.  




