
May 9, 2013 

ALL COUNTY LETTER NO. 13-37 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
ALL CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
ALL WELFARE-TO-WORK COORDINATORS 
ALL COUNTY REFUGEE COORDINATORS 
ALL COUNTY CALFRESH SPECIALISTS 
ALL CONSORTIA REPRESENTATIVES 
ALL TRIBAL TANF ADMINISTRATORS  

SUBJECT:  CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 
KIDS (CalWORKs) RELEASE OF THE SECOND SET OF WELFARE 
TO WORK (WTW) 24-MONTH TIME CLOCK QUESTIONS AND 
ANSWERS, AND ASSOCIATED WELFARE DATA TRACKING 
IMPLEMENTATION PROJECT (WDTIP) TRACKING RECIPIENTS 
ACROSS CALIFORNIA (TRAC) IMPACT CODES  

REFERENCE:  Senate Bill (SB) 1041 (Chapter 47, Statutes of 2012); 
All County Letters (ACLs) 12-53, 12-67, 12-69, 12-72, 13-01, 
13-02, 13-12, 13-15, and 13-19; All County Information Notice
I-08-13; Welfare and Institutions Code (WIC) Sections 11322.8,
11322.85, 11322.86, and 11322.87.

The purpose of this letter is to provide answers to questions that the California 
Department of Social Services (CDSS) has received regarding the implementation 
instructions issued to County Welfare Departments (CWDs) for major changes that 
were made to CalWORKs WTW requirements and the creation of the WTW 24-Month 
Time Clock pursuant to SB 1041. This letter also transmits two new WDTIP TRAC 
codes associated with new WTW 24-Month Time Clock exceptions.   

This letter addresses questions related to the implementation of the new WTW 24-
Month Time Clock, including but not limited to clarifying information regarding job 
search, WTW good cause, and WTW plans.  Initial implementation instructions for these 
program changes are contained in ACLs 12-67 and 12-69.  The first set of questions 
and answers relating to these program changes is contained in ACL 13-15. The second 
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set of questions and answers relating to these program changes can be found in 
Attachment A of this letter.  
 
The TRAC system is being modified to capture all cumulative months used by all 
mandatory WTW participants as part of the new WTW 24-Month Time Clock.  
ACL 13-19 provided initial TRAC system WTW 24-Month Time Clock exception codes.   
This letter provides additional exception codes to the WTW 24-Month Time Clock 
(please see Attachment B).  Any additional codes associated with the WTW 24-Month 
Time Clock, including those relating to WTW 24-Month Time Clock extenders, will be 
distributed under separate cover at a later date.   
 
If you have any questions or need further information regarding this letter, please 
contact the following CDSS representatives: 

 CalWORKs Eligibility County Consultant   (916) 654-1322 

 Employment Bureau County Consultant   (916) 654-2137 

 Child Care Programs     (916) 657-2144 

 Program Integrity (WDTIP)     (916) 654-2125 

 Refugee Programs      (916) 654-4356 

Sincerely,  

Original Document Signed By:  
 
TODD R. BLAND 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 
 
Attachments 
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ATTACHMENT A 
 

Questions (Q) and Answers (A) 
 

WTW 24-Month Time Clock – General 
 
1. Q:  All County Letter (ACL) 12-67 states that a month in which a client is participating 

in job search does not count toward the WTW 24-Month Time Clock.  What are 
the limitations to this provision?  If the client is only participating in job search for 
one week of the month or only doing a small number of hours each week, does 
that month count toward the WTW 24-Month Time Clock?   

 
 A: Participation that includes a job search activity may stop a client’s WTW 24-

Month Time Clock when any of the following conditions are met: 
 

Condition #1:  The client is participating in activities, including job search or job 
readiness, that meet CalWORKs federal standards.  To meet 
CalWORKs federal standards, job search and job readiness is 
limited to four consecutive weeks, not to exceed six weeks, in a 
12-month period.  When California is a Needy State the 12-month 
total in job search and job readiness cannot exceed 12 weeks.   

 
Condition #2:  The client is participating in job search as part of the development 

of his or her WTW plan.  
 

Condition #3:  The client is participating in a WTW Plan where job search is at 
least 50 percent of the client’s participation hours in the month. 
This is allowed for two months in a 12-month period and the client 
must first exhaust his or her federally countable job search 
allowance, as discussed in Condition #1 above. 

 
As a reminder, in two-parent families, each parent has his or her own WTW 24-
Month Time Clock.  Months do not count toward either parent’s WTW 24-Month 
Time Clock when one or both parents are meeting the 35-hour two-parent 
CalWORKs federal standards, based on participation in job search or job 
readiness (Condition #1). When time is not counted toward the first parent’s 
WTW 24-Month Time Clock due to job search participation consistent with 
Condition #2, months would be counted toward the second parent's WTW 24-
Month Time Clock based on that second parent’s status or participation, not the 
first parent’s participation. When time is not counted towards the first parent’s 
WTW 24-Month Time Clock due to job search participation consistent with 
Condition #3, months would be counted toward the second parent’s WTW 24-
Month Time clock based on that second parent’s status or participation, with the 
exception of the situation where the first parent is otherwise meeting the entire 
families 35-hour two-parent participation requirement. In that case, as discussed 
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in Question and Answer #4 of this ACL, the second parent would be excused 
from participation and time would not count toward the second parent’s WTW 24-
Month Time Clock.  
 
Example #1: Jane is a single parent with a child under six.  Jane became 
employed after a six-week pre-assessment job search and is meeting her 20-
hour per week participation requirement through her employment.  Jane is laid off 
at work and asks the CWD to allow her to participate in job search so that she 
can find a new job.  The CWD and Jane immediately develop a new WTW plan 
that allows her to participate in job search 20 hours a week for two months.  Jane 
begins her job search activity on July 1, 2013, finds a new job on July 19, 2013, 
and begins working in her new job on July 22, 2013.   
 
Jane had already exhausted her six-week limit of federally allowable job search 
participation prior to being laid off, but the CWD will still not count the month of 
July 2013 toward her WTW 24-Month Time Clock. This is based on the fact that 
she met the requirements of Condition #3 above; that is, she participated in a 
WTW Plan where job search was her primary activity accounting for more than 
50 percent of her hours that month and she had yet to exhaust her two month 
limit for this condition. 
 
Example #2: Jill and Tom are a two-parent family, with an eight year old child and 
35 hour per week participation requirement.  Jill works 20 hours per week and 
Tom works 15 hours per week, thereby fulfilling their WTW participation 
requirement.  Jill is laid off at work and asks the CWD to allow her to participate 
in job search so that she can find a new job. The CWD and Jane immediately 
develop a new WTW plan that allows her to participate in job search 20 hours a 
week for two months. Jill begins her job search activity on July 1, 2013, finds a 
new job on July 19, 2013, and begins working in her new job on July 22, 2013.   
 
Jill had already exhausted her six-week limit of federally allowable job search 
participation prior to being laid off. The CWD will still not count the month of    
July 2013 toward her WTW 24-Month Time Clock. This is based on the fact that 
she met the requirements of Condition #3 above; that is, she participated in a 
WTW Plan where job search was her primary activity accounting for more than 
50 percent of her hours that month and she had yet to exhaust her two month 
limit for this condition. 
 
However, Tom’s WTW 24-Month Time Clock was running in the month of July 
because he continued to only be employed for 15 hours a week.  If in the month 
of July, Tom had changed his participation in order to allow the family to meet the 
35-hour two-parent CalWORKs federal standards, then the month would not 
have counted toward his WTW 24-Month Time Clock. 
 



All County Letter No. 13-37 
Page Five 
 
 
2. Q: ACL 12-67 contains a list of conditions that allow a month to not count toward a 

client’s WTW 24-Month Time Clock.  One of these conditions is when a client has 
good cause for not participating in WTW.  If a client has good cause at any time 
in a month, even if only for one day of missed work due to a flat tire, for example, 
would that month be counted toward his or her WTW 24-Month Time Clock?  

 
 A: A month in which a client is given good cause for not participating in WTW for at 

least 50 percent of his or her hourly work participation requirement will not count 
toward the client’s WTW 24-Month Time Clock.  If a client misses work for only 
one day (i.e. due to a flat tire or another good reason), but continues to receive 
WTW services for that month, then that month would count toward his or her 
WTW 24-Month Time Clock.  

 
3. Q:  When do months not count toward the WTW 24-Month Time Clock for teen 

parents who are attending school? 
 
 A:  Months do not count toward the WTW 24-Month Time Clock any time the teen 

parent meets one of the following conditions:  
   

Condition #1:  The teen parent is eligible for Cal-Learn. 
 
Condition #2:  The teen parent is not eligible for Cal-Learn, but meets another 

condition that would allow months to not count toward the WTW 
24-Month Time Clock, such as a WTW exemption, or meeting 
CalWORKs federal standards.  

 
  Note:  Single head of household teen parents or married teens under the age of 

20 who are making satisfactory progress in secondary school or who are 
participating in education directly related to employment for an average of at 
least 20 hours per week are meeting CalWORKs federal standards, which 
causes time not to count toward the WTW 24-Month Time Clock. 

 
4. Q:  If an excused second parent in a two-parent family chooses to volunteer, will time 

count towards this excused parent’s WTW 24-Month Time Clock? 
 

 A:  No. When one parent in a two-parent family fully meets the 35-hour participation 
requirement, the second parent may be excused from WTW participation. In this 
situation, regardless of whether the excused parent volunteers to participate, 
time does not count towards the excused parent’s WTW 24-Month Time Clock 
until or unless the mandatory parent fails to meet the 35-hour participation 
requirement.  In addition, if the mandatory and excused parents’ combined 
number of hours and activities is such that the family meets the CalWORKs 
federal standards, then the mandatory parent’s WTW 24-Month Time Clock will 
also stop. 
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The Work Participation Rate (WPR) and the WTW 24-Month Time Clock 
 
5. Q: Does the federal 30 percent limit on the number of families in vocational 

education that a state can count toward the federal work participation rate affect 
the number of clients who are allowed to participate in vocational education 
under the new WTW 24-Month Time Clock rules?  
 

 A: No, California law has adopted no limit that mirrors the federal 30 percent 
limitation on the number of individuals participating in vocational education and 
teens participating in secondary school or education directly related to 
employment that can count toward the Temporary Assistance for Needy Families 
(TANF) work participation rate numerator.  As a result, the federal 30 percent 
limit will have no effect on the number of clients who may engage in education 
before and after the expiration of their WTW 24-Month Time Clock.   

 
WTW Plans 

 
6. Q: When a client completes a WTW plan and needs a new or amended plan, does 

time stop counting toward his or her WTW 24-Month Time Clock when the first 
plan ends and then start counting toward it again once a new or amended plan is 
signed? 

 
 A: Yes.  When a client completes a WTW plan and does not have a new or 

amended WTW plan ready to sign, he or she is in the process of developing a 
WTW plan.  Months in which the client is developing a new or amended WTW 
plan do not count toward the WTW 24-Month Time Clock until the month after the 
client signs a new WTW plan that includes mutually agreed upon activities and 
necessary supportive services.  An exception would be if a client’s WTW plan 
ends and he or she signs a new or amended WTW plan in which his or her 
activities do not actually start before the first of the following month after the 
WTW plan is signed.  In this case, the client should be given good cause for not 
participating and time would not count toward his or her WTW 24-Month Time 
Clock until the first month that the activities are available and account for at least 
50 percent of the client’s participation hours in the month. 

 
7. Q:  Can a client be sanctioned for failing to participate more than 20, 30, or 35 hours 

per week, when additional hours are included in the WTW plan? 
 
 A:  Except for unapproved reductions due to the client’s failure to continue 

employment or continue employment at the same level of earnings without good 
cause, clients may not be subject to sanction for failing to participate any number 
of hours beyond the required 20, 30, or 35 hours per week for WTW participation, 
even though additional hours may be written into the client’s WTW plan. The 
additional hours must be agreed upon by the client and CWD.  
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ATTACHMENT B 

WELFARE TO WORK (WTW) 24-MONTH TIME CLOCK WDTIP/TRAC EXCEPTION CODES

PGM EXC
CD

PGM EXC 
RSN CD 

START 
DATE 

END 
DATE 

PROGRAM 
EXCEPTION 

REASON NAME 
PROGRAM EXCEPTION REASON TEXT 

PGM 
EXC 

TANF 
60 FG 

PGM 
EXC CW 

48 FG 

PGM 
EXC 

WTW 24 
FG 

03 322 01/01/2013  
Participating in 

WTW Job Search 

WTW 24-Month Time Clock – Months an 
individual is participating in a WTW plan 
where job search accounts for at least 50 
percent of the client’s participation hours in 
the month, will not count toward his or her 
WTW 24-Month Time Clock. This is allowed 
for two months in a 12-month period and 
the client must first exhaust his or her 
federally countable job search allowance. 

Y Y N 

04 408 01/01/2013  WTW Good Cause 

WTW 24-Month Time Clock – Months an 
individual is given good cause for not 
participating in WTW for at least 50 percent 
of his or her hourly work participation 
requirement will not count toward the 
client’s WTW 24-Month Time Clock. This 
does not include good cause waivers due 
to domestic violence; those are tracked 
under separate codes.   

Y Y N 

 
 




