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TO: COUNTY WELFARE DIRECTORS 
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SUBJECT: MEDICAL EXPENSE DEDUCTION 
 

REFERENCE: United States Department of Agriculture Food and Nutrition Service 
(FNS) Administrative Notice 03-36; Manual of Polices and Procedures (MPP) Section 
63-502.331 

 
The purpose of this letter is to provide counties with policy clarification on the treatment of 
postage and handling costs associated with the shipment of prescription drugs as an 
allowable medical expense. FNS has determined that postage for prescription drugs 
should be considered an allowable medical expense for Food Stamp Program purposes. 

 
Obtaining prescription drugs through the mail relieves the affected individuals the burden 
of visiting a retail pharmacy and is in the best interest of the elderly and disabled 
household members for whom the excess medical expense deduction is intended. 

 
The cost for postage and handling of prescription drugs is an incidental expense similar to 
transportation and lodging to obtain medical treatment or services, which is currently 
considered a deductible expense. The cost of the postage for mail-order prescription 
medication is part of the cost of the prescription medication and as a result is a deductible 
expense under MPP 63-502.331. 

 
If you have any questions about this policy clarification, please contact Katie Kwiatek at 
(916) 654-1898. 

 
Sincerely, 

 
Original document signed by 

 

RICHTON YEE, Chief 
Food Stamp Branch 
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Medical Expense Deduction 
 

Question #1 
 

If the doctor is from the United States but the pharmacy is out of the country, is 
the client still allowed the medical expense deduction for postage and handling? 

 
Answer 

 
MPP Section 63-502.331(c) states that prescription drugs when prescribed by a 
licensed practitioner, who is authorized under state law, is an allowable medical 
expense. Since the doctor is from the United States and is prescribing the 
medication, the client would be allowed the cost for postage and handling as a 
medical expense. 

 
Question #2 

 
Is there a limit to the cost of the postage and handling for mail-order prescription 
medication that a client can claim as part of the deductible expense? 

 
Answer 

 

This deduction would be treated as every other medical deduction. The client 
can use the amount they spent on the postage and handling for the prescription 
medication as a deductible medical expense. 

 

Question #3 
 

If the client has their prescription delivered to them instead of mailed to their 
home would the cost of delivery be allowed for the medical expense deduction? 

 

Answer 
 

Since delivery costs is an incidental medical expense and is similar to postage 
and handling costs, the delivery cost would be allowed. 


